Tags

, , ,

Art Deco en Jugendstil agenda 2020

Zoek je nog een mooie agenda voor 2020? Denk dan eens aan de Art Deco & Jugendstil agenda van uitgeverij Bekking & Blitz. Alle illustraties zijn ook dit jaar weer afkomstig uit onze verzameling. In dit bericht geven we alvast een voorproefje van de mooiste afbeeldingen.

Als er één kunstenaar is die de Art Nouveau op de kaart heeft gezet, dan is het Alfons Mucha, de Tsjechische tekenaar die furore maakte in Frankrijk tijdens het fin de siècle. Zijn affiches met sierlijke lijnen en verleidelijke femmes fatales waren zo vernieuwend dat men in Parijs aanvankelijk sprak van ‘le style Mucha’. In de Art Deco & Jugendstil agenda vind je twee ontwerpen van zijn hand: een prospectus voor Dictionnaire des Arts Décoratifs en de omslag van het literaire tijdschrift La Plume.

Alfons Mucha, 1897: omslagontwerp voor La Plume.

Henri Privat-Livemont
Een andere kunstenaar die wereldberoemd werd door zijn reclameaffiches met sensuele jugendstil-vrouwen, is de Belgische ontwerper Henri Privat-Livemont. In 1897 maakte hij een advertentie voor drukkerij Malvaux, die een nieuwe druktechniek voor kleurenfotografie had uitgevonden. Vanzelfsprekend is het een fraaie femme fatale die deze ‘phototypogravure en trois couleurs’ aanprijst.

Henri Privat-Livemont, 1903: advertentie voor Etablissements Jean Malvaux (Brussel) ‘Phototypogravure en 3 colours’

Theo Nieuwenhuis
Naast Franse en Belgische Art Nouveau vind je in deze agenda ook veel werk van Nederlandse kunstenaars, zoals een mooi vormgegeven prospectus uit 1899 voor de tweede druk van Een Liefde van Lodewijk van Deyssel. Scheltema en Holkema’s Boekhandel liet Theo Nieuwenhuis een prachtig bloemenkader tekenen om de roman aan de man te brengen. Dit Nieuwe Kunst-ontwerp is uitgekozen voor de omslag van deze agenda.

Theo Nieuwenhuis, 1899: prospectus voor de tweede druk van ‘Een liefde door L. van Deyssel’

Georg Rueter
Dat het niet ongebruikelijk was om boekaankondigingen mooi te versieren, bewijst het eveneens fraaie ontwerp voor een zelfstudiereeks voor het aanleren van vreemde talen van uitgeverij W.J. Thieme. Op het inlegvel van Georg Rueter zien we een jugendstil-dame in kimono die zich verdiept in de aanbevolen lectuur.

Georg Rueter, ca. 1899: prospectus voor ‘Aanleeren van vreemde talen door zelfonderricht’ (…) uitgeverij W.J. Thieme & Co.

Art-deco-kalenderplaten
Ook voor liefhebbers van Art Deco is er weer veel moois in deze agenda te vinden. Van schoolplaten voor het tekenonderwijs uit de jaren 20 tot een Jan Toorop-kalender uit 1930. Mijn persoonlijke favoriet zijn de vier ongesigneerde illustraties voor een kalender van het Nederlandsch Verbond van Vakvereenigingen. De stoere arbeiders zijn weergegeven in strakke composities van driehoeken, die de eenheid en saamhorigheid van de arbeidersbeweging verbeelden.

Marius van der Burg, 1922: voorbeelddruk van een wandplaat voor het tekenonderwijs, prospectus van de Verzamel-Commissie (opgericht door de Vereeniging van directies van nijverheidsscholen)

De metselaar, 1928: illustratie voor een kalender van het Nederlandsch Verbond van Vakvereenigingen (NVV)

Tot zover een voorproefje uit de nieuwe Art Deco & Jugendstil agenda. Veel plezier met het ontdekken van jouw eigen favorieten!

De Art Deco & Jugendstil agenda is te koop in de meeste boekhandels of te bestellen via de webshop van Bekking & Blitz. Prijs: € 14,99